Om oss

Vi som startade en handelsträdgård i det gamla Drivhuset sommaren 2020 heter Albin Vedin och Isabella Lilliesköld. Albin är utbildad och verksam trädgårdsmästare och arborist. Han är intresserad av gamaldags metoder inom odling och trädgård. Isabella har lång erfarenhet av butiks -och serviceyrken och har ett intresse för trädgård och historia. 

 

"Jag heter Albin. Jag har jobbat i en park sedan 14 års ålder. Det var mitt första jobb och kommer förmodligen att bli mitt sista. Sedan jag utbildade mig till trädgårdsmästare är det mitt enda riktiga intresse. Under min utbildning kom jag också för första gången i kontakt med trädgårdshistoria och jag blev fascinerad över trädgårdsbranschens utveckling de senaste två hundra åren. Att det bästa vi har inom trädgård idag är det vi hållit liv i sen dess. Förr kunde trädgårdsmästarna verkligen odla fram allt. Då kom jag också över en trädgårdsmästarbok från 1920 och jag kunde så komma närmre trädgårdsmästarna från förr och lära mig hur man dubbelgräver, lägger ströet till drivbänkarna och hur tätt man ska så rädisorna.".

 

"Och jag heter Isabella och har en bakgrund inom försäljning och service. Men när jag och albin träffades, på en fårgård i Örsundsbro där vi båda bodde, så pluggade jag historia på universitetet i Uppsala. Jag hade sedan gymnasiet ett intresse för trädgårdshistoria tack vare en fantastisk lärare som introducerade ämnet kulturhistoria för mig och jag skrev mitt gymnasiearbete om trädgårdskonstens historia. Jag kunde ingenting praktiskt om odling och trädgård men jag hade en längtan efter att lära mig. Så i min och Albins första lilla torparträdgård testade vi de olika odlingstekniker som Albin läste om i sin bok varvat med moderna metoder så som täckodling och ”notill” och vi närde en odlingsfilosofi."

Flytten till Drivhuset

På torpet fick vi vår första dotter Tyra och vi började drömma om att slå ihop våra olika färdigheter i en egen handelsträdgård. Tyra blev ett år gammal och Isabella hade avslutat en kurs i svensk ekonomisk historia och var efter denna kurs helt såld på de gamla järnbruken när Albin kommer hem med en annons om att Statens fastighetsverk söker nya hyresgäster till ett gammalt drivhus i Lövstabruk. Vi lockades förstås av denna otroliga byggnad från 1700-talet, och dess omgivning. 

       Vi gjorde en snabb research på Drivhuset och parken i Lövstabruk och kunde konstatera att det här fanns en massa intressant trädgårdshistoria att ta fasta på. Albin fick dessutom reda på att han var ättling till en vallonsk kolare i Lövstabruk verksam här på 1600talet -så det här var ju menat för oss -eller hur! Så det var en lycklig dag i april, när Coronapandemin hade brutit ut, som vi bekymmersfritt skrev på hyreskontraktet till Drivhuset som skulle innebära att vi på tre månader och med en ettåring på armen flyttade och öppnade en butik. Sedan dess har verksamheten vuxit fram och likaså vårt intresse för denna plats och dess historia. Vår andra sommar här fick vi vår andra dotter, Nora. 

Våra Tankar om trädgård

Trädgård är svårt och det ska det vara -men det blir lättare om man vet var man kan ta genvägar och vad man ska göra ordentligt från början. En lyckad trädgård kräver ett mått av insikter och kunnande.  

       Vi är inspirerade av gamla metoder och hur man odlade innan diesel, konstgödning och bekämpningsmedel. Vi är också inspirerade av nya sätt att odla som permakulturtekniker från Australien och "no-till" rörelsen i USA och England.
       Jorden är den viktigaste resursen i trädgården. Har man en bra jord så kommer man väldigt ofta lyckas med sina odlingar. Och en bra jord får man genom att störa jorden så lite som möjligt och genom att mata de som jobbar i jorden: maskarna, svamparna, bakterierna och de ännu oupptäckta organismerna. givetvis med trädgårdskompost.

       Vi tror på att göra ett så litet ingrepp som möjligt och som ett tecken på det - inte behöva kompensera den biotop vi arbetar i. I Lövstabruk ska vi kombinera det bästa av det gamla och det nya för att skapa en produktiv och lättjobbad trädgård.