Om oss

Att vi hamnade i Lövstabruk är lika mycket en slump som en självklarhet. Vi hade pratat och drömt om att slå ihop våra olika färdigheter i en handelsträdgård och när vi då såg en annons om att "Drivhuset", denna fantastiska 1700-tals byggnad, sökte nya hyresgäster till ett av Sveriges historiskt sett mest intressanta platser så fanns där ingen tvekan. Vi började packa våra väskor innan vi ens skrivit på kontraktet. Vi flyttade från Åkerby Kyrka utanför Uppsala till Åkerby Bruk i Österlövsta/Skärplinge. Idag känns det som att vi fann Drivhuset lika mycket som Drivhuset fann oss. Det här är vår kärlekshistoria. 

       Sommaren 2020 öppnade vi med rekordfart vår älskade trädgårdsbutik i det gamla drivhuset. Vi hade inte mycket att erbjuda och pandemin hade på allvar brutit ut men vi blev överväldigade av det välkomnande vi fick. Vi är så glada för varenda en av er som kommer till oss och gör att vi som en liten aktör på landsbygden kan fortsätta att leverera kvalitet och en blomstrande kulturmiljö. Vi har två små barn; Tyra och Nora som båda fått varsitt första år här på Drivhuset innan förskoleåldern och som nu ibland är med mamma och pappa på jobbet för att kolla att glassboxen är påfylld och krukorna fyllda med grus. 

     

Personligt:

"Jag heter Albin. Jag har jobbat i en park sedan 14 års ålder. Det var mitt första jobb och kommer förmodligen att bli mitt sista. Sedan jag utbildade mig till trädgårdsmästare är det mitt enda riktiga intresse. Under min utbildning kom jag också för första gången i kontakt med trädgårdshistoria och jag blev fascinerad över trädgårdsbranschens utveckling de senaste två hundra åren. Att det bästa vi har inom trädgård idag är det vi hållit liv i sen dess. Det finns mycket att lära sig och återerövra från historien här. Förr kunde trädgårdsmästarna verkligen odla fram allt. Då kom jag också över en trädgårdsmästarbok från 1920 och jag kunde så komma närmre trädgårdsmästarna från förr och lära mig hur man dubbelgräver, lägger ströet till drivbänkarna och hur tätt man ska så rädisorna.".

 

"Jag heter Isabella och har jobbat med butiksförsäljning och olika serviceyrken i många år och älskar verkligen detta jobb. Här på Drivhuset är det flera av mina intressen som förenas. Historia, trädgård, odling och service. Jag gjorde mitt examensarbete på gymnasiet om "Trädgårdskonstens historia" ett arbete som gjorde ett djupt avtryck i mig och som jag har burit med mig i livet. Detta intresse har styrt mig till parker, historiska byggnader och platser vart jag än befunnit mig eller tagit mig för att göra." 

 

Våra Tankar om trädgård

Trädgård är svårt och det ska det vara -men det blir lättare om man vet var man kan ta genvägar och vad man ska göra ordentligt från början. En lyckad trädgård kräver ett mått av insikter och kunnande.  

       Vi är inspirerade av gamla metoder och hur man odlade innan diesel, konstgödning och bekämpningsmedel. Vi är också inspirerade av nya sätt att odla som permakulturtekniker från Australien och "no-till" rörelsen i USA och England.
       Jorden är den viktigaste resursen i trädgården. Har man en bra jord så kommer man väldigt ofta lyckas med sina odlingar. Och en bra jord får man genom att störa jorden så lite som möjligt och genom att mata de som jobbar i jorden: maskarna, svamparna, bakterierna och de ännu oupptäckta organismerna med trädgårdskompost och om nödvändigt -gödsel från lokala djur. 

       Vi tror på att göra ett så litet ingrepp som möjligt och som ett tecken på det - inte behöva kompensera den biotop vi arbetar i.